Google почнува да ни го зема и отпечатокот од прст

Во денешно време, речиси сите паметни телефони доаѓаат со скенер за отпечатоци. Уреди без ваков сензор сè уште се појавуваат, но ова се ретки модели. Технологијата има потенцијал за многу поширока примена отколку што е случај во моментов. Во повеќето случаи, скенерите за отпечатоци се користат за отклучување на уредот. Понекогаш можат да се користат и за блокирање на пристапот до одреден софтвер, како и за потврдување на плаќањата преку интернет.

Но, потенцијалот на сензорите за отпечатоци е многу поширок. На пример, можат речиси целосно да ги заменат лозинките. Google веќе почнува да го реализира овој потенцијал. Иновацијата се заснова на FIDO2, W3C WebAuthn и FIDO CTAP стандардите и има за цел да обезбеди поедноставна и побезбедна автентикација за корисниците на Android. Тоа е резултат на долгогодишна соработка помеѓу учесниците на Google и FIDO Alliance и W3C.

На почетокот, новата функција се спроведува во многу ограничена форма: отпечаток може да се користи за да се најавите на бројни сметки на услуги на Google, но само на паметните телефони на Pixel. Сепак, интернет-компанијата ветува дека сите уреди што работат со Android 7.0 и погоре ќе добијат поддршка за новата функција во наредните денови.