Facebook ќе ги промени имињата на Instagram и WhatsApp

Facebook планира да ребрендира две од најпопуларните свои услуги – Instagram и WhatsApp, додавајќи го името на нивните имиња. Социјалната мрежа за фотографии ќе се вика „Instagram by Facebook“, а месинџерот ќе се преименува во „WhatsApp by Facebook“, објави The Information.

Вработените во Facebook веќе се предупредени за претстојното ребрендирање. Според претставниците на компанијата, сопственоста на производите, во сопственост на Facebook, на овој начин ќе биде појасна.

Оддалеченоста на Instagram и WhatsApp од Facebook и овозможи на социјалната мрежа и месинџерот, во сопственост на компанијата, да избегнуваат скандали за приватноста, во кои редовно се вмешува Facebook.

Во моментов е познато дека имињата на соодветните апликации Instagram и WhatsApp во продавниците за дигитални содржини ќе бидат променети. На овој начин, Facebook има намера да го зголеми угледот на сопствените производи во позадина на неодамнешните скандали поврзани со доверливоста на податоците за потрошувачите.