Chrome ќе ве спречува да преземате опасни фајлови

Google имплементира систем за заштита на корисничките сметки од насочени напади преку прелистувачот Chrome, во рамките на програмата Advanced Protection.

Учесниците во програмата, што ја вклучиле синхронизацијата во Chrome, ќе добијат посигурна заштита од преземање на ризична содржина од Интернет – првенствено датотеки со малициозен код.

Членови на Advanced Protection кои стекнале специјални електронски клучеви засега можат да имаат корист од новата функција. Дополнителната заштита е погодна алатка за новинарите, деловните луѓе, политичарите и другите корисници кои постојано работат со доверливи документи.

Откако е овозможена, прелистувачот ќе ги предупредува корисниците кога се обидуваат да преземаат потенцијално опасна датотека. Покрај тоа, во некои случаи, Chrome може да предизвика автоматско блокирање на преземање на ризична содржина.