Intel подготвува Pentium J5040 со турбо клок брзина од 3,2 GHz

Се појавија информации во врска со Gemini Lake Refresh процесорите, кои ги вклучуваат моделите Pentium и Celeron за десктоп и лаптоп и се создадени во процес од 14nm. Новите верзии имаат поголема брзина на часовникот.

Gemini Lake Refresh процесорите се очекуваат оваа есен во формата Pentium J5040, како и Celeron J4125 и J4025 за десктоп. Спомената е само брзината за моделот Pentium. Станува збор за процесор 2,0 GHz со турбо брзина до 3,2 GHz. Тековниот Pentium J5005 има брзина од 1,5 GHz, со засилување до 2,8 GHz.

Новите процесори сè уште се засноваат на архитектурата 14nm Goldmont Plus и ја имаат истата Intel UHD графика и кеш. Се очекуваат и мобилни Pentium N5030, Celeron N4120 / N4020.