Паѓаат цените на батериите за електричните автомобили

Цените на батериите за електрични превозни средства се намалуваат поради зголемената побарувачка и зголемениот обем на производство, според извештајот на истражувачката компанија Digitimes Research.

Се очекува дека во периодот од 2018 до 2022 година цените на батериите на електрични возила ќе се намалат за 45,7% до околу 100 долари за киловат-час (kWh).

Оваа година во светот ќе се продадат 3.08 милиони електрични возила, што е зголемување за 52,6% од 2018 година. Во исто време, Кина, Европа и САД ќе сочинуваат 78% од вкупната продажба.

Бидејќи батериите во моментов формираат 35-40% од крајната цена на електрични автомобили, добавувачите се стремат да ги намалат своите трошоци со намалување на трошоците за производство и зголемување на нивната густина на енергија.

Кинеската компанија Contemporary Amperex Technology, најголемиот светски производител на батерии EV, очекува следната година да ја зголеми густината на енергија од сегашните 245 Wh / kg до 300 Wh / kg.

Компанијата ќе го постигне овој резултат со зголемување на содржината на никел во катодните материјали на повеќе од 80%, намалувајќи ја содржината на кобалт и манган.