Facebook наесен ќе презентира нови паметни дисплеи за видео повици

Kомпанијата веќе ги направи првите сериозни чекори во областа на хардверот со претставувањето на паметните графички уреди Facebook Portal. Всушност тоа се мултимедијални уреди кои имаат 10″ и 15″ дисплеи, што ги прави погодни за сурфање или пак за остварување на видео повик. Можат да се ракува со гласовни команди, благодарение на поддршката на Amazon Alexa и се опремени со моќни звучници, како и со 12-мегапикселна камера во предниот дел, пишува Digital.bg

Желбата на компанијата да започне со продажба на уредите изненади доста корисници и повторно го покрена прашањето со безбедноста на личните податоци. Многумина ја гледаат можноста преку Facebook Portal да бидат прислушувани и постојано да се споделуваат информации со социјалната мрежа. И покрај ваквите коментари, од компанијата не се откажуваат од плановите да учествуваат на овој пазар. Потпретседателот на AR/VR дивизијата на компанијата, Ендрју Босворт оцени дека продажбата на Facebook Portal е “прилично добра”.