Google го воведе Dark mode во Chrome за Mac (ВИДЕО)

Разговорите за имплементирање на темен режим (Dark Mode) во Google Chrome на macOS почнаа во септември минатата година, кога програмерите го разгледуваа планот на Chromium. Сега функцијата, која беше многу барана од корисниците, конечно заживеа во оперативниот систем за Mac, со официјалната објава на Chrome 73 verzijata.

За да го подесите темниот тежим за Chrome во macOS, потребно е да се вклучи темната тема на компјутерот, со одење во Apple менито, изборот на System Preferences опцијата и клик на General. Ќе се појават две опции: Light и Dark. Откако ќе се овозможи Dark Mode, Chrome автоматски ќе ја имплементира темата која ја користи системот.

Nakon što se tamni mod omogući, Chrome će automatski implementirati temu koju sistem koristi.

Корисниците на Windows нема да бидат изоставени, а од Google стигнува потврда дека поддршката за оперативниот систем на Microsoft пристигнува наскоро.

Останатите значајни функции кои пристигнуваат со Chrome 73, ја вклучуваат поддршката за хардверсјки медија клучеви, автоматски picture in picture за инсталираните Progressive веб апликации и можноста за прескокнување на рекламите за picture-in-picture видео.