Sony го прекина производството на конзолата Play Station Vita

Компанијата Sony официјално заврши со производство на рачната конзола Play Station Vita.

Sony преку веб-страницата за Vita производите соопшти дека го укинува производството на двата последни модели на рачна конзола.

Конзолата Play Station Vita се појави во 2011 година, но никогаш не го освои светот. Стана жртва на апликацијата за паметни телефони и Sony продаде само 16,1 милиони примероци, многу помалку од претходната PlayStation Portable за Nintendo Switch која на пазарот се појави после неа.

Оваа судбина беше незибежна за Vita иако се работеше за забавна и практична платформа, но купувачите и поголемиот број на производи играта не ја следеле. Sony претходно најави дека ќе го укине и производството за оваа година и дека нема планови за производство на наследник.

Извор: Klix.ba