Хакери објавија милијарди кориснички имиња и лозинки

На интернет истече уште една „порција“ кориснички податоци – лични имиња и лозинки за пристап до различни услуги. За масивниот „лик“ објавија специјалисти од Институтот Hasso Plattner.

Станува збор за огромна база на податоци, која содржи околу 2,2 милијарди. уникатни кориснички имиња и лозинки за пристап до поштенски сандачиња и сметки во различни социјални мрежи.

Според експертите, новата база со компромитирани податоци обединува неколку бази, до кои добиле пристап хакери во последните години. Во неа се содржат имиња и лозинки за популарни сајтови како Yahoo, Dropbox и LinkedIn.

Исто така, се тврди дека базата на податоци содржи податоци за пристап и до помалку познати сајтови, што значи дека некои лозинки и кориснички имиња се објавени за прв пат.

Големата база на податоци се вика Collection # 2-5 и е симната неколку илјади пати во текот на изминатите неколку дена. Крис Роуленд, експерт од Hasso Plattner, коментираше дека оваа група на компромитирани податоци е најголема во изминатите неколку години.