Xbox Live наскоро пристигнува на Android, iOS и Nintendo Switch

Името на панел трибина за време на Game Developers Conference 2019 открива многу интересна претстојна најава од Microsoft: Xbox Live ќе работи на Nintendo Switch и други мобилни уреди.

Насловот на трибината гласи Xbox Live: Growing & Engaging Your Gaming Community Across iOS, Android, Switch, Xbox, and PC и ја покрива претстојната онлајн Xbox експанзија на многу други платформи.

„Xbox Live ќе се зголеми. Xbox Live се проширува од 400 милиони гејмерски уреди на повеќе од 2 милијарди единици со започнувањето на нашата меѓупланетарна иницијатива“, се вели во приказната. Понатаму, открива дека било која Xbox и Windows 10 игра исто така ќе ги поврзе играчите кои користат iOS, Android и Switch.

Сите основни параметри на Xbox Live, како што се напредок во игри, листи на пријатели, клубови и друго. ќе станат достапни за претплатници, дури и кога тие не се на нивниот Xbox и PC.

Во моментов, Xbox Live е ексклузивен за Microsoft платформи – Windows, Xbox 360 и Xbox One – но Microsoft покажа интерес за соработка со своите конкуренти. Компанијата одржува меѓу-платформски мултиплеер за популарни онлајн игри како Fortnite, Minecraft и Rocket League. Кога се појави верзија на Minecraft за Nintendo Switch, какоNintendo, така и Microsoft ја истакнаа врската, кога ја промовираа играта.