Иновативен велосипед што се продава по цена од 3.800 долари (ВИДЕО)

Американскиот пронаоѓач Роџер Паркер разви иновативен велосипед кој нема синџир и чини колку автомобил на старо.

Според Паркер, традиционалниот синџир е отстранет, бидејќи е комплициран за изработка, не е сигурен и се кине, а може да ја оштети облеката на велосипедистот. Затоа иноваторот има развиено сосема поинаков велосипед наречен „NuBike“. Наместо синџир, тој е опремен со уникатен пренос на лостот. И ако кај стандардниот велосипед морате педалите да ги вртат, тогаш во случајот на „NuBike“ тој потсетува на крос-симулатор.

Овој примерок има 4 брзини, но нивниот број може да биде зголемен или намален во зависност од модификацијата на „NuBike“. Благодарение на употребата на карбон за рамката и тркалата, велосипедот тежи само 10 килограми, а по потреба тежината може да биде намалена и до 8 килограми. Велосипедот се расклопува лесно на 3 дела и може да го собере во багажникот на патничко возило.

Сите овие технологии сепак се скапи и „NuBike“ ќе чини најмалку 3.800 долари во САД, што е споредено со цената на автомобил на старо во добра состојба. Овој факт може да стави крај на проектот, бидејќи и покрај иновативниот погон на велосипедот, не многу луѓе ќе бидат подготвени платат толку пари за него.