Првиот 28-јадрен процесор на Intel ќе чини 2999 долари

Откако со месеци беше предмет на интензивни шпекулации од Intel, компанијата конечно го претстави својот прв 28-јадрен процесор. Импресивната архитектура се нарекува Intel Xeon W-3175X и е наменета да најде место претежно во работни станици. Новиот чип, освен 28 јадра, има 56 нити. Високите перформанси го претвораат во соодветен избор за најтешките графички програми, рендерирање на анимации и мултимедија, видео монтажа и 3D дизајн.

Intel Xeon W-3175X има базна работна фреквенција од 3.1GHz, која може да се зголеми со Turbo Boost до 4.3GHz, како и 38.5MB L3 Cache меморија. Компанијата исто така појасни дека процесорот ќе биде компатибилен со Intel C621 чипсетот што ќе ја олесни интеграцијата во повеќе системски конфигурации. Идните уреди со него можат да имаат шестканална DDR-2666 меморија, која ќе им овозможи на корисниците да го дополнат Intel Xeon W-3175X со импресивни 512GB RAM, пријави TechRadar.

Импресивните карактеристики се причина за високата цена, откако Intel Xeon W-3175X ќе биде достапен за 2999 долари. Сепак, овој процесор не е дизајниран да биде користен од масовни корисници, туку од работни станици кои вршат максимален број операции во секунда. Интеграцијата со 28 јадра ќе се соочи со архитектурата во директна конкуренција со предлози како што се AMD Ryzen Threadripper 2990WX. Времето ќе покаже дали Intel ќе промовира и други процесори кои нудат толку многу јадра.