Произведено е милионското визило „пежо 2008“ во Мулхаус

По шест години од лансирање на моделот „пежо 2008“ SUV, PSA Group во фабриката во Мулхаус го произведе милионското возило.

„Пежо“ 2008 во моментов е произведен на три континенти – во Европа, Кина и Латинска Америка – но неговата приказна почна во 2013 година во Мулхаус, местото каде што се произведува и кое денес го слави производството на милионитото возило. Од самото лансирање на Peugeot 2008 ја ности ознаката „Origine France Garantie“ заедно со 62% од компонентите кои се произведени во Франција.

Произведен во повеќе од 1.210.250 примероци ширум светот, „пежо 2008“ брзо ги освои купувачите во сите земји каде што се продава. Рангирајќи се помеѓу првите три модели во B-SUV сегментот во 30 европски земји, тој продолжува да биде голем успех.

Во Мулхаус, секој ден произведуваат по 780 примероци на 2008, а резултатот за целата 2018 година е вкупно 193.000 примероци. Во Мулхаус, Жан-Филип Импарато, главниот извршен директор на брендот, ги предеаде клучевите од милионитото Peugeot 2008 – бела Crossway PureTech 130 S&S со 6-степен мануелен менувач, на госпоѓа C. Jung која е лојален клиент на PSA Ratail.