DxOMark: iPhone XR нема ривал помеѓу смартфоните со една камера

На најновиот DxOMark тест се најде камерата на најевтиниот годинашен смартфон на Apple – iPhone XR. Камерата доби оценка од 103 поени за фотографирање и 96 за видео, што донесе вкупна просечна оценка од 101 поен. Овој резултат го рангираше iPhone XR како најдобар паметен телефон помеѓу моделите со една камера на задната страна.

И покрај тоа што има само една камера, iPhone Xr оствари добри резултати во edge детекција во портрет режимот. Сепак, недостатокот на телефото објектив значеше дека нема соодветно зумирање. Камерата на телефонот е пофалена поради одличната експозиција и снимањето во услови на секое осветлување, широкиот динамички распон и перфектниот баланс помеѓу намалувањето на шумот и зачувувањето на деталите. Системот на автофокус, исто така е опишан како водечки во индустријата.

Истакнати се и неколку проблеми, на кои наишол DxOMark, а тие го вклучуваат претераниот блур градиент и шум кај осветлувањето во затворен простор и сцените на слабо осветлување.

Кога е во прашање видеото, телефонот има одличен динамички распон, како и стабилизацијат на сликата и автофокус. Послабите точки се баланс на белата боја и шумот на осветлување.

Целиосниот DxOMark тест на камерата за iPhone XR можете да го погледнете тука.