Logitech, сепак, се откажа од купувањето на Plantronics

Иако во текот на викендот се појави вест за можно преземање вредно дури 2,2 милијарди долари, од целата работа сепак да има ништо.

Иако угледниот Ројтерс во текот на викендот извести, потпирајќи се на извори од индустријата, дека Logitech ќе го преземе американскиот производител на слушалки Plantronics, денеска оваа вест е демантирана. Информациите на кои се базираше првиот извештај говореа за тоа дека швајцарскиот Logitech бил подготвен да плати дури 2,2 милијарди американски долари за преземање во целост на компанијата од Калифорнија.

Во неделата, дури и двете компании потврдија дека преговараат за можна аквизиција, но денеска пристигна официјална информација дека разговорите се прекинати. Од Logitech официјално за TechCrunch изјавија дека преговарале со Plantronics, но дека преговорите пропаднале.

Plantronics има пазарна валуација од околу 2 милијарди долари. Засега не е познато зошто пропаднале преговорите, односно што влијаело на одлуката на Logitech да се откаже од преземањето.