Huawei потврди дека смартфонот со екран на преклоп ќе излезе во 2019. година

Милиони корисници се желни да ги видат првите паметни телефони со дисплеј на преклопување, кои целосно ќе ја променат нашата идеја за дизајнот на мобилни уреди. Водечките производители, како што се Huawei, веќе работат на такви прототипови, но технологијата сè уште не е доволно добра за да пронајде место во реални производи на пазарот. Главниот извршен директор Ричард Ју официјално потврди дека работи напорно на ваков тип паметен телефон со брендот на Huawei.

Шефот на кинескиот производител, исто така, изрази уверување дека официјалното лансирање на уредот може да се случи во 2019 година. Во исто време, Ричард Ју додаде дека нивниот прв паметен телефон со овој дизајн, исто така, ќе поддржува 5G мрежи, според „DigitalTrends“. На овој начин, Huawei сака да ги надмине своите конкуренти и целосно да го искористи огромниот интерес на потрошувачот за 5G технологиите и екраните кои може да се преклопуваат.

Во својата изјава пред медиумите Ричард Ју навести дека дизајнот на претстојниот уред ќе биде базиран на Huawei Mate 20 X. Концептот екранот да се преклопува ќе им овозможи на корисниците да имаат огромен простор за мултимедија и игри без тоа да ја зголеми непотребно големината на уредот. Huawei се надева дека ќе ја пронајде оптималната рамнотежа меѓу функциите со својот нов паметен телефон. Сè уште не знаеме за техничките карактеристики на првиот 5G паметен телефон на преклопување.