Facebook претстави паметни уреди за видео-чет (ВИДЕО)

Facebook претстави нов производ што ќе донесе камера и микрофон во вашата дневна соба. Portal и поголемиот Portal Plus се паметни електронски уреди за видео-разговор, што се засновани на ласери.

Ова се први хардвер производи под брендот Facebook и со нив можат да се повикаат други корисници на Portal, но доволно е да имате и Facebook Messenger. Уредите, исто така, можат да пуштаат музика преку Spotify и Pandora.

Portal нуди 10-инчен екран со резолуција 1280 x 800 пиксели, а Portal + е опремен со 15-инчен подвижен дисплеј (1920 x 1080). Моделите сега може да се нарачаат во САД за 199 долари и 349 долари, а испораките ќе бидат лансирани во ноември. Корисниците можат да добијат попуст од 100 долари ако ги купат двата уреди во комплет.

Двете гаџети доаѓаат со технологиите Smart Camera и Smart Sound, кои се потпираат на вештачка интелигенција. Првата автоматски го следи корисникот додека се движи низ просторијата и ја намалува сликата при потреба, а втората го намалува страничниот шум и го подобрува квалитетот на звукот, каде и да се наоѓа неговиот извор. Подржани се разговори со пријателите од Facebook во Messenger дури и тие да немаат Portal – доволно е да имаат смартфон или таблет со Messenger. Можно е да имате до 7 корисници во ист разговор. Уредите поддржуваат гласовна контрола и нудат пристап до гласовниот асистент Amazon Alexa.

Facebook размислуваше и за безбедноста, откако е додадена опција за исклучување на камерата и микрофонот со еден допир, а освен тоа, уредите нудат физички начин за блокирање на камерата. Заклучувањето на екранот со лозинка е исто така овозможено. Компанијата наведува дека не чува никакви податоци за тековните разговори и комуникацијата останува меѓу страните. Видеото е криптирано, а функциите Smart Camera и Smart Sound користат вештачка интелигенција, која работи локално во уредот. Portal, исто така, поддржува споделени активности како што се слушање музика или гледање видеа, а исто така вклучува и ефекти со додадена реалност.