YouTube ги објави најдобрите смартфони за гледање видеа

YouTube го објави лансирањето на иницијативата YouTube Signature, во рамките на која видеохостингот планира да се препорачува за смартфони кои најдобро одговараат за гледање на видео содржини на истоимената платформа. Во оваа фаза во листата се наоѓаат веќе 18 уреди на различни производители.

Смартфоните од листата обезбедуваат најдобро перцепција на видеото, усогласувањето во себе со најнапредните технологии на репродукција, сигурност и висока продуктивност, се вели во описот на иницијативата. За да добие статус YouTube Signature, уредот мора да одговара на ред задолжителни критериум.

Секој уред, препорачано од YouTube, мора да има поддршка на панорамско видео, HDR, 4K, DRM, кодекот VP9 и висок фрејминг (60 к/с).

Пред поствувањето на моделот во листата, платформата прави педантно тестирање во согласност на барањата. Потоа дава совети на производителите за корекција на недостатоците.

Жестоката селекција е причината зошто iPhone X не влегува во конечната листа, а во неа се наоѓаат:

– Galaxy Note 9

– Sony Xperia ZX2 Premium

– HTC U12 +

– OnePlus 6

– LG G7 ThinQ

– Xiaomi Mi 8

– Sony Xperia XZ2 Compact

– Sony Xperia XZ2

– Nokia 8 Sirocco

– Xiaomi Mi Mix 2s

– Galaxy S9 / S9 +

– Google Pixel 2 / 2XL

– Huawei Mate 10 Pro

– Galaxy Note 8

– LG V30

Извор: Benchmark.rs