Нова функција ќе ги препознaва сомнителните профили на Facebook Messenger

Facebook продолжува активно да се бори против ширењето на навредливи содржини и лажни вести. Компанијата има многу алгоритми кои откриваат и блокираат слични сметки и тестираат нова програма која треба да стане дел од Messenger. Идејата е апликацијата да ги идентификува сомнителните сметки кои објавуваат несоодветни пораки. Ограничен број на луѓе гледаат дополнителни податоци за сомнителни сметки, како што се телефонскиот број и земјата каде што се регистрирани, и кога тие го користат Messenger.

 

На овој начин, потрошувачите ќе бидат предупредени ако комуницираат со ботови или луѓе кои присвоиле нечиј идентитет и се обидуваат да нѐ измамат. Facebook потврди дека тестирале слична функција, но не сакале да коментираат кога ќе биде достапна за сите профили во популарната чат апликација, пренесе The Verge . За во иднина, Facebook Messenger ќе ни покаже известување дека сметката е регистрирана наскоро и веќе е пријавена за несоодветно однесување од страна на други луѓе.

Messenger ќе се обиде да се спротивстави и на ширењето на спам и лажни вести. Во моментов тоа е голем проблем, бидејќи бот мрежи постојано се користат празнини во апликацијата и ги преплавуваат со слични вести корисниците. Фејсбук исто така ќе користи специјални филтри со вештачки интелект и машинско обучување, кои ќе детектираат и блокираат слични содржини. Сето ова ќе ни овозможи да следиме актуелни и веродостојни информации кои не ги компромитираат нашите сметки.