Google Play ќе добие вештачка интелигенција

Големите интернет компании развиваат и активно имплементираат технологии за вештачка интелигенција во нивните производи и услуги. Ова е разбирливо, со оглед на потребата од висок степен на автоматизација во опслужувањето на голем број корисници.

Google веќе долго време тестира вештачка интелигенција за препораки во онлајн продавницата за апликации на Android на Google Play. Во последните три недели компанијата почнала да интегрира вештачката интелигенција во најпопуларната во светот продавница за апликации, според публикации во специјализирани медиуми кои се повикуваат на извори од одделот за AI развои во Google.

Како резултат на тоа, корисниците ќе можат да гледаат апликации и игри на Google Play кои одговараат на нивните интереси, локација и други фактори. На овој начин, изборот на апликации и игри во онлајн продавницата ќе стане уникатен.

Новиот систем ќе им овозможи на девелоперите кои објавуваат апликации на Google Play да ги зголемат своите приходи од онлајн продавницата. Ова, секако, ќе донесе и повеќе приходи на Google. Се очекува во иднина компанијата да започне да го имплементира новиот систем за вештачка интелигенција и другите негови услуги.