Вештачка интелигенција ќе ги отстранува нејасните објекти на фотографиите (ВИДЕО)

Паметните телефони се претпочитан уред за снимање, бидејќи имаат импресивни камери кои дури и можат да снимаат видео клипови со висока резолуција. Без разлика колку е тешко да се обидете да направите совршена слика, никогаш не сте сигурни дека надворешниот фактор нема да го расипе кадарот. Замаглувањето на објектите и лицата на луѓето на сликите е најчестиот проблем на мобилната фотографија. NVIDIA смета дека технологиите за вештачка интелигенција ќе го понудат потребното решение за овој проблем.

Компанијата има развиено уникатен алгоритам кој ви овозможува да го претворите стариот замаглен видео клип во Slow-Motion ремек-дело, информира Cnet. Компјутерската програма може да конвертира на таков начин што ќе додаде кадри по вистинското снимање на видео. Така се постигнува забавување и Slow-Motion ефект. Тестовите покажуваат дека во оваа фаза системот може да ги извршува овие операции со брзина од 240 фрејмови во секунда, што е доволно за видеата снимени со паметни телефони.

Специјалисти на NVIDIA спроведоа серија тестови во кои анализираа над 11.000 различни видео клипови. Резултатите се зачувани во посебна база на податоци, која потоа се користи за конвертирање на кадри во формат 240fps. Се уште треба да се користи моќен хардвер за да се направи трансформација, но компанијата верува дека е уверена дека ќе го оптимизира системот за паметни телефони. Концептот на NVIDIA е многу интересен и е уште еден доказ за апликациите на ВИ софтверот.