Mozilla развива прелистувач што се управува со гласовни команди

Mozilla се фокусира на создавање на интересен производ кој моментално го носи името „Scout“. Идејата на компанијата е целосно да го смени начинот на кој ги користиме современите прелистувачи за да пронајдеме информации. Mozilla Scout ќе ни овозможи да го правиме тоа целосно со гласовни команди без потреба да воведуваме текст од тастатурата или да ја движиме содржината со компјутерски глушец. Креаторите на Firefox веруваат дека ова е иднината на Интернетот, велат CNet.

Корисниците ќе можат да го „разбудат“ „Scout“ со командата „Hello Scout“ и на глас да ја кажат содржината, што ја бараат. Новиот прелистувач ќе користи вештачка интелигенција за да ги разбере прашањата, што ќе ви овозможи брзо да ги прикаже релевантните резултати. „Scout“ се уште е експеримент, но компанијата верува дека многу луѓе ќе бидат позитивни во врска со способноста за работа со сличен веб прелистувач. Гласовните команди ќе ја елиминираат потребата за каква било физичка интеракција.