Microsoft почна да го блокира uTorrent

Microsoft започна активна борба против еден од најголемите torrent клиенти – uTorrent. Корисниците почнаа да известуваат дека извесен антивирус вграден како Windows Defender, почна да го лоцира uTorrent како потенцијално несакан софтвер.

На официјалната страница на Microsoft, беше креирана посебна страница посветена на uTorrent во која се вели: „Оваа апликација престана да работи на вашата мрежа, бидејќи има лоша репутација. Таа, исто така може да влијае на ефикасноста на вашиот компјутер.

Windows Defender ја става датотеката за стартување uTorrent во карантин, не дозволувајќи и да работи. Се разбира, корисниците можат рачно да ја додаваат во листата на исклучоци. BitTorrent Inc., развивач на uTorrent, веќе изјави дека дефиницијата на торентен клиент како вирус е предизвикана од проблем на една од најновите верзии.

Три верзии беа достапни на официјалната веб-страница на програмата, од кои една беше искористена од само 5% од клиентите. Таа беше обележана од Microsoft и други компании како „злонамерна“, но во BitTorrent тие специфицираа кои се причините за она што се случило. Наместо тоа, компанијата престана да ја дистрибуира оваа верзија