Поради проблеми со системот за навигација, SpaceX го одложи лансирањето на сателитот TESS

Компанијата SpaceX одложи лансирање на ракета Falcon 9, со којашто требаше во Земјината Орбита да биде стациониран телескоп на НАСА, што пак, е наменет за лоцира егзопланети со својства какви што има Земјата и потенцијални услови за живот.

Полетувањето на телескопот TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), кое требаше да се случи синоќа на Флорида, во 22:32 часот по Гринич, се одложи за најмалку 48 часа поради проблеми со системот за насочување и навигација на ракетата.

Проектот чини 337 милиони долари и ќе трае две години