Жена од Кина држела паметен телефон во раце повеќе од 20 часа

Жена од Кина добила згрутчување на крвта опасно по живот, откако го држела својот мобилен телефон во раце повеќе од 20 часа. Четириесет и едногодишната жена поминала три часа на операција за време на која лекарите успеале да ѝ го спасат живот.

Таа го држела телефон во раце за време на подолго патување со воз, а кога го напуштила возот, едвај можела да зборува и да ги движи прстите. Лекарите потвридле дека доколку не била брзо оперирана, ќе го загубела животот.

„Седела во истата позиција цели 20 часа бидејќи имало многу патници во возот“, изјавил доктор Менг, кој ги предупредил луѓето да не ги држат телефоните предолго во иста позиција бидејќи може да дојде до згрутчување на крвта. Како што изјавил тој станува збор за проблем кој почесто се јавува кај помладите луѓе кои не ги испуштаат своите паметни телефони од раце.