Кеплер најде планета „близнак“ на Земјата?

Орбиталната опсерваторија “Кеплер” во близина на Сончевиот систем најде 15 нови екстрасоларни планети, од кои една е во рамките на “зоната на живот” и, според првичните пресметки, има океани и атмосфера слична на онаа на нашата планета.

По лансирањето на орбиталниот телескоп надвор од Сончевиот систем, научниците открија речиси 4000 планети, а неколку десетици од нив се во т.н. зона погодна за живот, и се потенцијални “близнци” на Земјата. Првично Кеплер беше наменет да бара планети од посветли и поголеми ѕвезди. Ова ја усложнуваше потрагата по затемнети црвени џуџиња, чија осветленост речиси и не се менува кога нивните сателити минуваат низ светилникот.

Во системот K2-155, кој се наоѓа во соѕвездието Бик и е оддалечено од Земјата околу 200 светлосни години има три “суперземји” кои се погодни за живот. Најоддалечената е K2-155d. Се наоѓа во централниот дел на “зоната на животот”. Планетолозите сметаат дека во однос на нејзината клима и хидролошките услови, таа е многу слична на Земјата.

Според јапонските истражувачи, на крајот на годината ќе биде можно да се потврди веродостојноста на сите овие откритија. НАСА ќе лансира во орбита наследник на Кеплер – телескопот ТЕСС, кој ќе може да ги добие првите точни податоци за температурите и составот на овие планети.