Над 150 апликации во Play Store содржат вирус за Windows

Истражување на Zscaler покажа дека над 150 апликации во Play Store се обидуваат да ги заразат корисниците со вирус на Windows. Пред една година имаше сличен случај, кога беа откриени 132 апликации со вирус за Windows, но тоа не беше откриено од Google.

Сега приказната се повторува, а вирусот е ист и се нарекува Ramnit. Апликациите се создадени на компјутери инфицирани со него, и Ramnit се обидува да ги модифицира сите HTML фајлови во заразениот уред со додавање на малициозни iframe-ови за нив. Овие дополнувања потоа се вклучуват кон фајлови во апликациите за Android.

Тука нема непосредна опасност бидејќи самиот вирус е напишан за Windows и не е способен за инфицирање на уред со Android. Покрај тоа, тоа е стар вирус од 2015 година, а веб-сајтовите за кои тој се однесува веќе одамна постоеше.

Сепак, повторувањето покажува дека се уште постојат сериозни грешки во безбедносниот систем Play Store, бидејќи Ramnit е откриен без проблем од над 40 различни антивирусни програми.

Zscaler сугерира дека програмерите го вклучиле вирусот ненамерно бидејќи е целосно дисфункционален. Откако компанијата поднесе предупредување, Google ги отстрани заразените апликации.