Red и Sharp работат на нова 8K технологија

Компаниите за производство на филмски камери RED и SHARP почнаа проект за развој на нова 8K технологија. Ова го објави Фил Холанд, оператор кој работи во тесна соработка со RED. Компанијата веќе имала и тест-презентација на прототип на 70-инчен 8K телевизор, кој бил споредуван со моделот SHARP 4K.

Според него, засега технологијата нема како да биде оценета комплетно, затоа што за неа засега ви треба екстремно брз компјутер и екран кој поддржува 8К резолуција.

RED сé уште не ја откри точната природа на својот проект со SHARP и дали работи заедно на сопствен 8K телевизор. Сепак, информациите од Холандија велат дека тие се заинтересирани да ја наметнат оваа технологија, бидејќи веќе имаат кинематографски производи со слични технички спецификации. Покрај тоа, компанијата планира да објави поевтини 8K камери во партнерство со Foxconn. Вистината е дека досега сè уште не успеавме да добиеме ниту доволно 4K содржина, па затоа повеќето корисници сè уште не ја напуштиле HD технологијата. Засега 8K тешко може да стане меинстрим. 8К се подготвува за свое деби на ЛОИ во Токио 2020 година.