Google претстави нов мобилен платежен систем – Google Pay

Американскиот технолошки гигант Google го претстави Google Pay – својот последен обид да преземе значителен дел од растечкиот пазар на мобилни трансакции, каде ќе се соочи со Apple Pay.

Новата апликација е трет обид на Google да создаде широко распространета платежна услуга и да ги замени Android Pay и Google Wallet. Google Pay е составен од два дела: „Home“ ги покажува последните трансакции и понуди за локалните бизниси кои ја прифаќаат Google Pay. И во делот со картички, апликацијата има дигитални верзии на кредитни или дебитни картички.

Воведувањето не е изненадување, бидејќи на почетокот на годината, Google објави дека сака да ги обедини сите услуги за плаќање под еден покрив и го отфрли брендот Android Pay, кој внимателно се гради во последниве години. Новата апликација сега може веднаш да се преземе од сите корисници кои имаат Android Pay, но во Европа тоа е достапно на многу малку пазари засега.

Сите кредитни картички, дебитни картички, картички за лојалност и други опции за плаќање кои може да се користат директно преку паметниот телефон се чуваат во апликацијата. Плаќањето во продавници, онлајн продавници или дури и патни билети веќе е со оваа апликација и одамна ја направи рекламираната фраза „Плаќањето со Google“ конечно е реалност.

Апликацијата е официјално именувана како Google Pay но само во познатите четири бои G е прикажана логото наместо Google. Како резултат на тоа, G-Pay наскоро ќе стане достапен, што може да се изрече многу побрзо.