Новата верзија на Android ќе понуди целосен редизајн

Google сè уште мора многу да работи за да ја дистрибуира својата најнова верзија на Android – само 1.1% од корисниците го користат Oreo – но компанијата веќе храбро гледа кон следниот Android OS.

Една од главните задачи е очигледно да се подобри визијата и дизајнот на софтверот со цел да се примамат повеќе корисници на iPhone. Елегантниот редизајн може да му помогне на Android да се разликува, особено откако Apple го одложи редизајнирањето на iOS за следната година. Дополнително, Google работи на подобра интеграција меѓу својот софтвер и нови хардверски карактеристики, како што е дизајнот „без рамка“ на екранот.

Android P ќе има подобра поддршка за различните типови на уреди на Android, како што се повеќекратни екрани или дисплеи на преклопување, како оние на Samsung. Се очекува широка интеграција на Google Assistant Android, со што Google очигледно размислува да им дозволи на другите компании да го интегрираат дигиталниот асистент директно во нивните апликации.

Доколку традицијата е исполнета, верзијата на Android P за програмери ќе се појави уште во март, а официјалната објава ќе биде направена во мај на годишната конференција на Google I / O.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

16 − 14 =