Смартфоните на Samsung најмногу се фалсификуваат

Специјалниот сајт за тест на перформансите „AnTuTu“ објави рејтинг на паметните телефони кои најчесто се фалсификувани.

Се покажа дека меѓу 17,5 милиони уреди тестирани во минатата година, над 460.000 беа пронајдени како лажни.

Според експертите, најчесто фалсификати се паметните телефони направени од Samsung – 36,23% од вкупниот број на проверени уреди. Втор е iPhone на Apple со 7,72%. Во споредба со конкурентот на Samsung, тие не се толку лажни.

Подоле во рејтингот се мобилните уреди од Xiaomi (4,75%), OPPO (4,46%), Huawei (3,4%). И сите други брендови ги делат останатите 43,44% од фалсификуваните уреди.

Што се однесува до специфичните модели на паметни телефони, најчестите жртви на фалсификаторите се Samsung Galaxy S7 Edge и Galaxy S7. Во исто време, Galaxy S8+, кој излезе на пазарот минатата година, беше помалку фалсификуван.

Дополнително, 5 проценти од фалсификатите се од моделите на преклопување Samsung W2016 и W2017.

Топ 10 исто така се наоѓаат iPhone 7 Plus, OnePlus 3T и Xiaomi Mi 5.