Apple Watch ќе може да препознава дијабетес

Американскиот стартап Cardiogram заедно со научници од Калифорнискиот универзитет во Сан Франциско создаде алгоритам за паметниот часовник на Apple, кој со висока точност предвидува постоење на различни болести кај човекот, вклучувајќи  и дијабетес.

Достигнувањето е ArXiv.org. Невронската мрежа DeepHeart е тестирана од 14.000 истражувачи кои ја користат апликацијата Apple Watch Fitness. Покрај тоа, волонтерите им дадоа на истражувачите информации за нивните болести. Научниците најмногу биле заинтересирани за дијабетес, зголемен холестерол, хипертензија и апнеја за спиење (запирање на дишењето за време на спиењето).

За новиот алгоритам се користеше дел од податоците, врз основа на кои нервната мрежа може да ги препознае варијациите во палпитациите кај човекот. Потоа програма беше проверена преку тест и таа успешно го утврди дијабетесот со точност до 84,5%, зголемен холестерол (74,4%), хипертензија (80,8%) и ноќна апнеја (82,9%).

Иако алгоритамот DeepHeart  покажал ефикасност, креаторите тврдат дека тој треба да се гради, за да може нервните мрежа да се сетат на дополнителни фактори, вклучувајќи пол , возраст , пушење и други. Според истражувачите предложената од нив систем може да најде примена за предупредување за некои болести со користење на фитнес апарати и паметни часовници од различни производители.