Интерактивна изложба „Игри и политика“

„Игри и политика“ (Games and Politics) е насловена интерактивната изложба која ќе биде отворена на 7 февруари на ФИНКИ, во холот на Технолошкиот факултет. Ја организира Гете-институт Скопје во соработка со ЗКМ – Центар за уметност и медиуми од Карлсруе, Германија.

Изложбата ги прикажува видеоигрите како социјални изјави и уметнички објекти и истражува како тие низ игра го развиваат нивниот политички потенцијал. Посетителите стануваат гејмери и сами откриваат како дејствуваат игрите врз нив.

„Games and Politics“ настанала во 2016 година и се заснова на изложбата „Global Games“ на ЗКМ од Карлсруе. Кураторите на изложбата избрале политички насочени видеоигри од последните 12 години, кои ги истражуваат границите и можностите на овој жанр и со тоа претставуваат и предизвик за индустријата на разонода.