Прв фудбалски трансфер платен во биткоини

Турскиот аматерски фудбалски клуб Харунустаспор за првпат во светската историја успеа да купи фудбалер со биткоини. Како што објавија повеќе турски медиуми, Харунустаспор успеа да реализира трансфер на младиот 22-годишен фудбалер Омер Фарук Кироглу, за кога беа платени 0,0524 биткоини, што е сума еквивалент на околу 440 евра.

Ова е првпат во историјата на фудбалот, некој трансфер да биде исплатен во криптовалута.

Претходно се појави и информација дека хокеарскиот клуб Рунгштед од Данска им понудил на своите хокеари платуте да им ги исплаќа во биткоини.