Премиум смартфоните повеќе не се профитабилни

Достапните смартфони може да ги заменат ударните модели во догледна иднина е заклучокот на претседателот на Huawei, Жанг Женгхеи.

Според него, денес пазарот е поставен така што претставувањето многу скапи паметни телефони за многу производители се покажува како непрофитабилно, отколку пуштањето на „буџетски“ модели.

Во услови на модерен пазар, производството на достапни мобилни телефони им нуди на компаниите поголем приход, вели Женгхеи.

Достапни решенија ги задоволуваат потребите на најшироката публика на корисници, достигнувајќи 95% од вкупната маса, додава тој.

Очигледно, Леу Цзун, генералениот директор на Xiaomi, исто така, може да се согласи со оваа констатација. Според податоците за „Counterpoint“, кинескиот производител во просек заработува околу 2 долари по уред.

Причината се крие во високата производна вредност на врвните уреди, вклучувајќи го и Xiaomi Mi Mix и Mi 6.