Погледнете како изгледа внатрешноста на квантниот компјутер (ВИДЕО)

IBM на Саемот CES во Лас Вегас на јавноста ѝ го претстави својот квантен компјутер што изгледа сосема различно од она што го замислувавме.

Необичната машина што доаѓа од IBM помалку изгледа како компјутер, а повеќе како раскошен лустер. Станува збор за систем од цевки и жици испреплетени околу огромен цилиндар. Иако ова изгледа како декорација совршена за некој раскошен стан, сепак, е квантен компјутер од 50 ватни битови, односно кубити кои задачите ги решаваат на навистина единствен начин.

Во внатрешноста на класичниот компјутер информациите се генерираат и се складираат со користење низа од нули и единици. Коцките во истиот момент може да претставуваат и нули и единици, што значи дека квантниот компјутер во истиот момент може да ги симулира двете. Со додавање дополнителни кубни метри моќта на компјутерот на оваа машина расте со голема брзина.

Овој компјутер од IBM бил претставен уште минатата година, а на ЦЕС го доведоа за на посетителите да им го покажат чудото од компјутер. Квантниот компјутер развиен од научниот тим користи комплексни системи на цевки и жици што пренесуваат информации и го одржуваат компјутерот на пожелна температура подолго време. Поради чувствителната природа на самиот уред, пренесувањето на целиот уред во Лас Вегас било невозможно и бесмислено.

Квантниот компјутер работи на речиси апсолутна нула, што значи дека каков било извор на топлина или зрачење може да ги наруши неговите пресметки.

Пред да прашате дали квантните компјутери можат да работат на Windows, ќе ве разочараме. Поради сложената структура на уредот, оваа машина не може да биде стартувана со програма во класична смисла, туку со симулации од квантната хемија и природни супстанции.

Извор: Tportal.hr