На Антарктикот пронајдени две непознати бактерии

Научниците од Австралија и Нов Зеланд откриле два нови типа на бактерии, кои, како што претходно се мислеше, не можат да постојат на Земјата.

За да го одржат метаболизмот, организмите WPS-2 и AD3 имаат доволно атмосфера од која добиваат водород, јаглерод диоксид и јаглерод моноксид.

„Ние веруваме дека атмосферскиот водород, јаглерод диоксид и јаглерод моноксид обезбедуваат сигурни извори на енергија за такви заедници, така што атмосферските извори на енергија може да послужат како алтернатива и основа за создавање на еко-систем“, велат авторите на студијата.

WPS-2 и AD3 беа откриени во близина на површинскиот слој во две поларни пустини лоцирани во Источен Антарктик. Во овие области, научниците откриле траги од неколку микроорганизми. Стручњаците успеале да ги обноват геномите од 23 од нив, вклучувајќи ги WPS-2 и AD3.

Откритието ја потврдува можноста за постоење на организми дури и во најекстремни услови, вклучувајќи ја и можноста за живот надвор од Земјата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

eight − three =