Лаптопи на HP содржат софтвер што следи сè што се пишува на тастатурата

Експерти за сајбер безбедност пронашле скриен софтвер во HP лаптопите што може да го сними секое притискање на еден корисник без негово знаење. Програмата доаѓа претходно снимена на стотици лаптопи на компанијата.

Експертот Мајкл Минг наишол на кодот за снимање во софтверските драјвери за тастатурата, инсталирани во нов лаптоп HP, пренесе Би-Би-Си. Стандардно, програмата е оневозможена, но хакер со пристап до компјутерот може да ја активира.

Компјутерскиот гигант признава дека повеќе од 460 модели се заразени со „потенцијална ранливост во безбедноста“. Тие вклучуваат сериите EliteBook, ProBook, Pavilion и Envy, а најраните модели датираат од 2012 година. Целосната листа може да се најде тука.

HP веќе закрпи кои го решаваат проблемот. Можете да ги преземете од тука.