Samsung создава истражувачки центар за вештачка интелигенција

Јужнокорејската технолошка компанија Samsung Electronics денеска изјави дека ќе создаде центар за студии во областа на вештачката интелигенција и ќе ја зајакне улогата на директорите во побарувачката на нови бизнис полиња за трите основни бизнис групи, пренесува Ројтерс.

Малите промени во бизнис структурата на технолошкиот гигант се, за да „одговори брзо на пазарните промени“, сподели Samsung Electronics во соопштението.

Потегот следи по вработувањето на нова генерација врвни менаџери минатиот месец, што ги смири претходните грижи за случувањата во управувањето поради пресудата на заменик-претседателот Ли Џе-Јонг.

Новиот центар за студии на вештачката интелигенција ќе биде под власта на заедничкиот истражувачки центар на мобилната единица и тоа за корисничка електроника – два од трите главни бизниси на компанијата. Се уште не е објавено каде ќе се наоѓа новиот центар.