Швајцарците создадоа бетонски покрив што генерира соларна енергија

Истражувачите на Швајцарскиот сојузен институт за технологија во Цирих развија нова форма на ултра-тенки криви покриви што можат да произведат соларна енергија. Дизајнот ќе овозможи станбена структура која е дел од училишната лабораторија, НЕСТ, за да генерира повеќе енергија отколку што троши.

Кровот е составен од неколку слоеви; внатрешен лист од бетон, кој делува како основа за греење и ладење и изолација, кои потоа се покриени со повеќе бетон. Тенките фотоволтаични ќелии кои се користат за собирање на сончевата енергија се инсталираат на надворешноста на зградата.

Прототипот за покривот бил висок 7,5 метри и имал вкупна заоблена површина од 160 квадратни метри. Сега е демонтиран, пред истиот дизајн да биде имплементиран следната година на станбената зграда HiLo која е дел од проектот NEST. Единствениот облик на покривот обично би бил конструиран со материјали кои не се обновливи, како специјално фабрикувано дрво или мелена пена. Наместо тоа, овој проект користел мрежа изработена од челични кабли кои биле покриени со текстил од полимер, создавајќи форма на која што може да се поврзе бетонот. Ова го олесни невообичаениот дизајн, но и го направи проектот значително поевтин во поглед на трошоците за материјали.

Групацијата „Блок Истражувачи“ и „Швајцарскиот национален центар за компетенции“ придонесоа со алгоритам за проектот за да се осигура дека покривот ќе ја преземе посакуваната форма кога тежината на влажниот бетон ќе се примени на мрежата. Бетон бил испрскан врз мрежата со помош на техника развиена специјално за оваа апликација. Соларни панели монтирани на покривот не се ништо ново, но во последните неколку години се појавија разни напредни верзии на технологијата. Покрај тоа што е неверојатно ефикасен, овој нов хардвер обично е многу поевтин од претходните иновации.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

fifteen − 4 =