Колку ќе чини новиот iPhone X во различни земји?

Очекуваниот јубилеен iPhone X дебитираше официјално вчера на специјален настан во Театарот Стив Џобс во новото седиште на компанијата од Купертино Apple Park. Откако љубопитноста околу функциите на уредот беше задоволена, сега главниот прашалник е колку ќе чини задоволството човек да држи во рацете сопствен модел од најновиот смартфон на Apple.

Во САД, на пример, тој ќе се продава по цени со почеток од 999 долари. Меѓутоа, ако живеете на друго место, најверојатно ќе треба да платите повеќе.

Ценовата политика на гигантот по држави се определува од даноците и динамиката на домашната валута во однос на американскиот долар – параметри кои водат до разлика во цената на уредите во светот.

Во земји како Канада и Јапонија, iPhone X ќе чини околу 100 долари повеќе отколку во САД, пишува CNN Money, додавајќи дека во Италија и Ирска, пак износот отскокнување со 400 долари.

Повисоките цени сепак едвај ќе ги одвратат оние кои сакаат да си го купат новиот iPhone, како според аналитичарот Џин Менстар тоа обично не се одразува на трансакциите. Експертот е сигурен дека овој тренд ќе се потврди и овој пат со футуристички iPhone X, кој може да се карактеризира како “различен од сите други”.

Френк Гилет, аналитичар во Forrester Research, наведува дека е тешко да се прави споредба помеѓу цените во одделните држави, не само поради разликата во валутата и даноците, туку и бидејќи конкретната цена на уредот зависи и од доходот на просечниот жител.

Подолу може да видите колку ќе чини новиот iPhone X во 15 различни земји, а податоците се на база информации на сајтот на компанијата.

Цените се претворени во американски долари користејќи го калкулаторот на Google:

Австралија: 1.266 долари

Канада: 1,082 долари

Кина: 1.285 долари

Франција: 1.387 долари

Германија: 1.375 долари

Хонг Конг: 1.099 долари

Индија: 1.391 долари

Ирска: 1.410 долари

Италија: 1.423 долари

Јапонија: 1,024 долари

Мексико: 1,325 долари

Нов Зеланд: 1.311 долари

Русија: 1.387 долари

Сингапур: 1.224 долари

Обединето Кралство: 1.327 долари