Како BMW ја развива иновативноста?

Како најдобар светски производител на луксузни автомобили, креативноста е важна за успехот на BMW групацијата. Како фирма која постои цел век, има постигнато импресивна традиција на иновативност.

Сега, секако, бранот на промени поминува низ индустријата, потребата за брза иновација во BMW e поголема од кога и да е . На пример, како резултат на автономното возење, тие очекуваа нивниот бизнис да се промени во следната декада отколку во следните 30 години. Се поблиската реалност со автомобили без човек возач значи дека условите се менуваат со промените на навиките и очекувањата на купувачите, промена на глобалните пазари и нови конкуренти, компаниите кои се занимаваат со техника и технологија навлегуваат во оваа индустрија.

За да останат напред, BMW ја сфати важноста на забрзувањето на иновативниот процес во повеќе систематски приод, исто така брзо сфатија дека работното место исто така може да игра клучна улога.

Одделот за иновации на BMW, се наоѓа северно од седиштето во Минхен, тоа е нов центар каде иновациите и новите технологии се случуваат. Со помош на нивниот дизајн партнер за простор Die Planstelle, Steelcase и IDEO, темелно испланираа простор за тимови кои се испреплетуваат со нивната работа во истражувањето за автомобилите на иднината. Овде, основните видови на креативна работа – фокусирање, соработка, социјализација и одмор – се оптимално поддржани.

„Сакавме да креираме посебно место за иновации со корисници на центарот за поддршка на процесот. И токму тоа и го прави просторот”, вели Sebastian Schelper, кој бил главен на Одделот за иновации за BMW групацијата од 2013 до 2016.

Место за луѓе

Според Sebastian Schelper, главен на Одделот за иновации na BMW, за да се стави повторно во сила важноста на флуидното мислење, не постојат прави агли на ѕидовите во Одделот за иновации. Природни материјали како дрвени ѕидови кои се претопуваат со бетонски подови. Мебелот беше внимателно избран и допринесува со неговата боја и текстура. Најважно, Одделот за Иновации беше дизајниран за поддршка на креативниот процес на целокупната работа. „Тоa е место за луѓе”, вели Schelper со наједноставно објаснување зошто Одделот за иновации работи толку добро.

Срцето на установата се три големи тимски соби. Тие основните работни простории за тимовите кои работат на проект од неколку месеци до година.

Интегрираните големи табли даваат визуелност за слики, белешки, скици, мислења и идеи – богаство на информации и инспирација која се добива преку истражување. Таблите стануваат опиплив, извонреден контекст за работата на тимовите. Тие, исто така, служат како интерактивна платно каде што тимовите може да ги сублимираат информациите и да ги преточат во акција.

Во близина, малечката tinker lab им овозможува на тимовите брзо да направат прототип од своите концепти, како што и со собата за видео конференција која им овозможува лесна комуникација со луѓе надвор од установата.