Facebook ке биде казнет со 1,2 милиони евра – Ги шпионирал своите корисници во Шпанија

Се очекува дека најпопуларната светска социјална мрежа ќе се жали на ваквата одлука.

Шпанскиот регулатор за заштита на лични податоци ја казни денеска американската компанија Facebook со 1,2 милиони евра, поради кршење на законот за заштита на приватноста.

„Facebook собра лични податоци од своите корисници во Шпанија без добивање на нивна согласност, и без известување на корисниците за тоа како ќе тие информации ќе бидат понатаму користење“, соопшти шпанската Агенција за заштита на личните податоци, а пренесува агенцијата „Frans pres“.