Робот програмиран да положи приемен испит на универзитет во Токио

Експертката за вештачка интелигенција Норико Араи го претстави роботот Todai, машина која е програмирана да положи приемен испит на напрестижниот универзитет во Токио.

Роботот бил подобар од 80 отсто од студентите кои го полагале испитот, кој се состои од седум делови, вклучувајќи и математика, англиски јазик, наука и пишување есеи од 600 карактери.

Но, Араи тоа го сфатила како знак на предупредување и вели дека сите предвидувања за тоа дека роботите во иднина ќе ги преземат сите работи во производство, а подоцна можеби и некои пософистицирани, за неа се само потсетник на големите недостатоци во образованиетоМесто да учат со разбирање,

Араи смета дека децата се повеќе ќе се однесуваат како роботот Тодаи. „Тие внесуваат факти, а потоа ги враѓаат, брз да ги разберат. Проблемот со Тодаи и кој и да е друг облик на вештачка интелигенција ќе ја надмашат човечката меморија и спознавање, а човечкиот мозок никогаш нема да може да се натпреварува со способноста на компјутерот да ги проверува фактите“, вели Араи.