Lockheed SR-71 Blackbird достигнува максимална брзина од 3.500 километри на час. Овој тип на летало се произведувало во 60-тите години на минатиот век, а повлечени се од употреба пред распадот на Советскиот Сојуз.

Во текот на најголемите брзини неговото титаниумско тело се загревало до температура од 480 степени Целзиусови, а летал до висина од 25.900 метри.

Наследник на ова летало е Lockheed SR-72.