Continental разви систем за безжично полнење

Компанијата Continental, специјализирана за производство на гуми и авто делови, создаде систем за полнење на електрични возила. Новиот проект ќе биде претставен следниот месец на Меѓународниот салон за автомобили во Франкфурт.

Компанијата верува дека една од најважните карактеристики на преминот од класични автомобили кон електрични е лесното и прифатливо полнење на батериите. Постојат неколку причини зошто возачите на електрични возила неволно ги користат сите опции за полнење. Меѓу нив секако е и неподготвеноста да се излезе по влажно и студено време и да се употреби кабелот за полнење. Според Continental, полнењето треба да биде многу попрактично, брзо и погодно за сопствениците на електрични автомобили. Тие имаат решение, користење на индуктивната технологија за полнење, што треба да биде голем чекор во напредокот на електричните возила.

Принципот на работа на индуктивниот систем е едноставен – енергијата се пренесува безжично од полнач монтиран на патот до специјален приемник монтиран под предниот дел на електричниот автомобил. За да направите контакт помеѓу уредите, потребно е да го паркирате автомобилот во согласност со препораките на неговиот екран. Кога возилото е во правилна положба, полнењето започнува автоматски. Системот на Continental има излезна моќност до 11 kW, овозможувајки електрично возило да се полни брзо и удобно, една минута од времето на полнење кое достигнува еден километар. Збирно, поголем број кратки сесии на полнење ја даваат истата енергија како подолга сесија.

Continental очекува такви индуктивни места за полнење да се појават на јавни паркиралишта и во близина на големите трговски центри. Овие центри ќе овозможат беспрекорно полнење, ќе бидат сосема безбедни и автоматски ќе бидат исклучени ако има стран објект, на пример, животно.