„Сименс“ го гради првиот ветерен парк во Турција

Конзорциумот предводен од компанијата „Сименс“ ја доби зделката за изградба на првиот ветерен парк во Турција, како најповолен понудувач на спроведената тендерска постапка. Инсталираниот капацитет на овој ветерен парк е 1.000MW. Се работи за проект наречен „Обновливи извори на енергија од ветер (YEKA), а конзорциумот има рок од 21 месец за комплетирање на проектот.

Министерот за енергија и природни ресурси на Турција, во изјава за медиумите истакна дека овој проект е од големо значење за Турција и регионот, но дека исто така тој ќе ги зацврсти односите меѓу Турција и Германија.