Првото европско летало кое ќе оди на Меркур

Вселенскиот брод BepiColombo е првото летало на Европската вселенска агенција кое ќе биде испратено на Меркур. Пристигнувањето на Меркур е предвидено во декември, 2025 година.

Леталото има необичен дизајн и со себе ќе носи европски и јапонски сателити кои ќе влезат во различни орбити околу Меркур и таму ќе останат една, до две години, собирајќи податоци за површината на планетата, нејзината атмосфера и магнетното поле.