Северната светлина е една од најубавите глетки во целиот свет. Небесната претстава е спектакуларна не само од површината на Земјата.

Таа е прилично убава и ако се гледа од вселената. НАСА објави кратко видео во кое се покажува погледот од на Меѓународната вселенска станица (МВС). Видеото е снимено на 25. јуни годинава

Тоа е направено во период од неколку часа, а потоа е забрзано. Светкањето се добива кога електрични електрони и протони се соочат со неутрални атоми во горниот дел на атмосферата.

Најчестиот причинител е сончевиот ветер. Затоа и кога има сончеви ерупции во насока кон Земјата, сјајот може да биде уште поинтензивен.

Тоа не се одразува негативно на атмосферата и како да е само уште пример за незгасната желба на природата и универзумот да создава нешто убаво.