Apple тестира монитор за шеќер во крвта за својот часовник

Има две опции моментно достапни за мерење на шеќер во крвта. Најпознатиот метод за ова е боцкањето на прстот; очигледниот недостаток е дека на уредот за мерење му е потребна капка крв за тестирање, поради што дијабетичарите треба неколку пати на ден да се боцкаат за да го измерат нивото на шеќер. Уште еден негативен аспект на овој метод е што постојано не ги мери нивоата на шеќер, па е тешко да се следат тенденциите на промените.

Понапредна технологија е вметнување чип под кожата што може да овозможи постојано мерење, но бара посериозна хируршка акција на која секој не е подготвен да биде изложен. Ете зошто би претставувало голем чекор напред да се создаде уред за носење што не бара ништо друго освен да се носи, и би можел да овозможи постојана контрола за пациентите.

Како што знаеме од претходните информации, Apple работи точно на ваков вид уред. Информациите целат дека мал тим целосно издвоен од седиштето на компанијата во моментов развива таков производ со помош на медицински професионалци. Изворот за CNBC вели дека Тим Кук веќе почнал да го користи овој уред, бидејќи бил забележан во Apple Campus додека го користи уредот за мерење шеќер поврзан со неговиот Apple Watch.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

seven − 4 =